Irányelvek

A Polgári Konzervatív Párt irányelveit, elképzeléseit a következőkben olvashatják, politikánkat ezek alapján fogalmazzuk és valósítjuk meg.

Gazdaság

Valódi jobboldali pártként a PKP szerint a legfontosabb a versenyalapú piacgazdaság megvalósítása. A jelenlegi, korrupcióra épülő rendszerből rengeteg pénz folyik ki olyanok kezébe, akik értéket nem állítanak elő, hanem „valakinek a valakijei” vagy pozícióban vannak, emiatt az elvégzett munka minősége silány. A visszaélések felszámolása után szeretnénk, ha valódi verseny alakulna ki a gazdasági szereplők között, mert ez ösztönöz csak az innovációra és magas teljesítményre. Célunk a hazai kis- és középvállalkozások felvirágoztatása azáltal, hogy csökkentjük az adminisztrációs terheket és az adókat, járulékokat. Célunk, hogy egyensúly álljon be a kis állam és a gazdasági társaságok valamint a civil egyesületek között.

öngondoskodás

Véleményünk szerint hosszú távon az ÁFA csökkentése akár 20% körüli értékre egyrészt gazdaságélénkítő hatású lenne, mivel több pénz maradna a cégek és az emberek zsebében, másrészt visszaszorulnának a nagyértékű adócsalások.

A jelenlegi helyzet stabilizálása érdekében hosszú távon célszerűnek tartjuk az önerőből fejlesztett, minél inkább önfenntartó gazdaság megvalósítását, így csökkenthető a függőségünk a külső tényezőktől. Fontosnak tartjuk továbbá az Euró bevezetését, így kiszámíthatóbbá téve a pénzügyi helyzetet, továbbá így nem lesz lehetősége politikai bűnözőknek az árfolyamok befolyásolásával nyerészkedni.

A jelenleg elkövetett hibáink árát sokszor unokáink fizetik meg, ami nem feltétlenül vall felelős viselkedésre. Ezért fontosnak tartjuk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a környezetvédelemre, többek között a megújuló energiaforrásokon (nap, szél stb.) alapuló gazdaság kiépítésén. Emellett a jövő egyik legnagyobb problémája az (elektromos) energiatárolás, egyetemi kutatásokat és feltalálókat szeretnénk nagy összegben finanszírozni ennek megoldására. Az újrahasznosítást kiemelten fogjuk ösztönözni.

Véleményünk szerint a mai világban a gazdaság és a pénzügy túl nagy hangsúlyt kap, amik, bár fontos területek, önmagukban csak kevéssé járulnak hozzá az egyének boldogságához, elég csak azt a kérdést feltenni, hogy pénzen lehet-e vásárolni szeretet vagy elégedettséget, vagy sok ember miért csak különböző kábító hatású szerekkel (alkohol, drog, gyógyszerek) tudja az életét elviselhetőbbé tenni? Ezért a gazdasági tárca súlyát csökkentenénk, és a testi és lelki egészségügyét növelnénk.

Oktatás

Ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen a jövő kihívásainak, növelni kell az oktatás színvonalát. Ezt pénzügyileg a jelenlegi ráfordítások megtöbbszörözésével lehet elérni, technikailag pedig új módszerek kutatásával, bevezetésével.

Minden ember máshogy tanul (valaki hallás, megfigyelés alapján, mások utánoznak, megint másoknak elég egyszer elolvasni valamit stb.), de ezt a jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe, és egyféleképp tanítanak mindenkit. Így a többséget nem a leghatékonyabban képzik, és kérdés, hogy a későbbiekben a munkahelyen a rossz mechanizmusokon tudnak-e változtatni. Ezért fontosnak tartjuk, hogy megfigyelések alapján mindenki az egyéni preferenciája/képességei alapján fejlődhessen.

Lényeges, hogy az oktatók kezét a lehető legkevésbé szeretnénk megkötni, a cél annyi, hogy mindenki elérje a fontos mérföldköveket (általános iskola, felvétel középiskolába, érettségi, opcionálisan felsőoktatás).

A nagybetűs Életre való felkészítés is alapvető, így mindenkinek meg kéne tanulnia, hogyan kell elintézni egy ügyet a hivatalban, hogyan kell vállalkozást indítani, hogyan kell adóügyeket intézni stb. Emellett a családi élet bizonyos problémáit (gyermekvállalás, szülés, nevelés) is be kell mutatni, hogy erről is mindenkinek legyen egy képe.

Alapvető célunk, hogy mindenki juthasson felsőoktatáshoz, akinek ehhez megvan a képessége és a tehetsége, a pénzügyi gondokkal küzdőket támogatásban részesítjük.

Egészségügy

Az egészségügy itthon alapjaiban elhibázott. Az emberek az esetek túlnyomó többségében akkor mennek orvoshoz, amikor baj van, amivel az orvosok vagy tudnak kezdeni valamit vagy nem. Bizonyos betegségeknél (pl. a magas vérnyomás vagy a cukorbetegségek bizonyos fajtái) a tüneteket gyógyszerekkel lehet csak kezelni, de végleges gyógyulás a legtöbb esetben nem várható. Az egészségügy sok szereplője csak akkor jut bevételhez, ha az emberek betegek, így ők nem érdekeltek a gyógyulásban.

Alapvetően két változást szeretnénk elérni:

Először is, szerintünk a megelőzésnek kell kapnia a legfontosabb szerepet: rendszeres ellenőrzések még akkor is, ha valaki egészséges, sport, egészséges életre való nevelés. Kísérletképpen ki lehetne próbálni azt az elképzelést, hogy az orvosok csak akkor kapjanak valaki után "fejpénzt", ha egészséges.

Másodszor az egyén egészsége nem csupán az orvos, hanem a saját maga felelőssége is. Ha például valaki elmegy mélytengeri búvárkodni vagy ejtőernyőzni, akkor a magasabb kockázat miatt nagyobb összegű biztosítást kell magára kötnie. Erre a logikára építve úgy gondoljuk, hogy aki nem él egészségesen, például dohányzik, alkohollal vagy más szerekkel kábítja magát, (nem hormonális problémák miatt) kórosan elhízik, az fizessen több társadalombiztosítást, hisz nagy valószínűséggel az egészségügyi szolgáltatásokat is sűrűbben kell igénybevennie, mint az egészséges embereknek. A gépjármű-felelősségbiztosításhoz hasonlóan itt is be lehetne vezetni egy bonus-malus rendszert, így mindenki érdekelt lenne abban, hogy karban tartsa önmagát.

Mindezek mellett szerintünk fontos a választás szabadsága, azaz, ha valaki nem szeretné az állami egészségügyet igénybe venni, akkor mehessen magánbiztosítóhoz, magánorvoshoz, magánkórházba. Ez természetesen azt vonzaná magával, hogy az állami szolgáltatást csak a biztosításból befolyó összegekből finanszíroznánk, így segítve a tisztességes piaci verseny kialakulását. Ezt a modellt a nyugdíjaknál is bevezetnénk.

Sport

Rendkívül fontos a sport egészségmegőrző szerepe, ezért azt szeretnénk ösztönözni, ha minél többen kezdenének aktívan sportolni. Ösztönöznénk az olyan jellegű tevékenységeket, ahol minél többen tudának részt venni, például úszás, futás, fitnesz, túrázás a természetben, tánc, azaz hazánkat a tömegsport országává szeretnénk tenni. Ezt többféleképpen lehet megvalósítani, például adókedvezményekkel, valamint az ilyen jellegű szolgáltatások támogatásával.

Ezzel szemben a látványsportokat piaci alapúvá tennénk, azaz az államot kivonnánk teljesen a folyamatokból. Így minden érintettnek meglenne a szabadsága szponzort, helyet keresni magának. Nagy kérdés, hogy mi legyen a ki nem használt állami tulajdonú/építésű stadionokkal, véleményünk szerint az ezek lebontásából befolyó összegeket egészségügyi célokra lehetne fordítani.

Csatlakozz!

Csak veled lehetséges a változás.

Minden önkéntes munkára, tudásra szükségünk van: ha úgy érzed, hozzá tudnál járulni a közös munkához, írj nekünk!

Jelentkezem

Kövess!

Tudj meg még több részletet a PKP álláspontjáról

Támogass!

Kérjük, támogasd a munkánkat adományoddal!

Számlaszámunk:
10918001-00000074-87840006

A közlemény rovatban tüntesd fel: Támogatás.